Zoeken op stort met een metaaldetector, in Zuid Holland, waar de verstedelijking en de bevolkingsgroei al vanaf omstreeks 1475 het sterkste groeiden, moet natuurlijk een immense berg stadsafval hebben opgeleverd.

Vroeger werd het oude stadsafval wat bestond uit straat vuil, huisvuil en beerput afval via rivieren en kanalen afgevoerd, en gebruikt voor de ophoging van dijken en landerijen.

Maar ook werd het oude stadsafval gebruikt om stukken land te laten inklinken die daarvoor te drassig waren om bijvoorbeeld met paard en wagen te betreden.

Nadat landerijen enige jaren intensief waren gebruikt voor de teelt van gewassen waren bijna alle grondstoffen aan de aarde onttrokken en werd er een nieuwe laag straatvuil of beerputstort op aangebracht om zo het land weer vruchtbaar te maken.

De eigenaars van de landerijen kregen hier soms ook nog een mooi centje voor mits de afstand over het water niet al te groot was, en de werklui die het afval vanaf de boot op het land moesten aanbrengen niet al te ver vanaf het schip over het land hoefde op te lopen.

Stadsafval wat vroeger ook veel gebruikt werd voor de versterking of het maken van onze dijken en beschermden ons tegen overstromingen denk daarbij maar eens aan de watersnood ramp van 1916, 1953 en de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003.

De NCRV maakte in 1986 een drama serie met als naam Het wassende water waarin hele mooie stukjes te zien waren hoe men leefden en omging met de voor ons zo belangrijke dijken de serie was een groot succes en er werd dan ook besloten om de serie in 1989 te herhalen.
 

Tijdens graafwerkzaamheden aan dijken worden de lagen met stadsafval vaak al snel duidelijk zichtbaar en zullen er aardewerkfragmenten en pijpenkoppen te vinden zijn.

Meestal is de bovenlaag van de dijk 20a 30 cm dik en gemaakt van zwarte grond in de laag die daarop volgt ligt het zogenaamde stadsafval deze varieert in diepte maar ligt zo ongeveer tussen de 30 en 60 cm. Onder de laag met stadsafval ligt vaak een vette klei of veenlaag.

Maar Let op! Voor zover wij weten is het niet toegestaan om zelfstandig zonder de juiste vergunningen in de dijken te graven vraag daarvoor altijd eerst toestemming aan bijvoorbeeld de aannemer die daar aan het werk is of de eigenaar van het desbetreffende land.

Bij het graven naar stadsafval stort hoor je het knarsen van de schep en er zitten vaak oesterschelpen, glas scherven en Kippen botjes in.


Joop en Peter hebben samen maandenlang hun namiddagen versleten met zoeken op ouden afvalstort plaatsen wat resulteerden in veel mooie vondsten die al snel uit groeiden tot een flinke berg verzameld materiaal.

Zij vonden honderden oude flessen van groot naar klein en gemberpotten uit China in alle maten met en zonder deksel maar ook vijzels, tegeltjes, kannen en jeneverkruiken van bijvoorbeeld,

ERVEN LUCAS BOLS HET LOOTSJE AMSTERDAM
DELFTSE-DISTILLEERDERIJ ROOM GISTFABRIEK V/H VLEK & CO DELFT
BOLL & DUNLOP 1821 ROTTERDAM

maar natuurlijk ook Pijpenkoppen uit de 16 en 17de-eeuw, Baardmankruikje (1525-1575) Een deksel van een tabaksdoos met de datering 1723, slib aardewerk, apothekerspotjes, Keulse potten, delfts blauw, tinne pap komen bordjes bekers, kinderspeelgoed, kanonnetjes, muntjes, vingerhoedjes, apothekers artikelen en nog veel meer.

Het is gewoon bijna onmogelijk om alle voorwerpen die het overijverige duo aan de aarde wist te ontworstelen hier te vermelden.


Enkelen voorbeelden van deze gevonden voorwerpen kunt u hier online zien onder de buttons Glas vondsten, Metaaldetector vondsten en Magneet vondsten of natuurlijk in ons gratis kleine museum in Zoeterwoude alwaar natuurlijk van harte welkom bent en de koffie voor u klaar staat.

Hoewel veel van het gevonden materiaal uit de 19de eeuw stamt, werden er toch ook veel oudere voorwerpen aangetroffen zelfs tot de Romeinse tijd aan toe.

Een vreemde vondst was wel een kunstgebit met gouden tanden die gemaakt was van de zeer brandbare stof cellulose en ongeveer tussen 1903 en 1910 moet zijn vervaardigd.

Maar een ding is wel zeker er zijn nog veel stortplaatsen die op ons als amateurarcheoloog  liggen te wachten. 


Met vriendelijk groet Joop Zwetsloot.

P.S. Lees ook eens het stukje zoeken op weilanden of zoeken op maisvelden dit is te vinden onder de andere buttons op onze website.