Zoeken op maisvelden met een metaaldetector, in bijvoorbeeld Zuid Holland, zie je steeds vaker mais velden deze trend is ongeveer 10 a 15 jaar geleden begonnen, vaak is deze mais niet geschikt voor onze consumptie maar word er het zogenaamde voer mais voor de koeien verbouwd.

In de bovenste provincies van Nederland wordt al heel lang mais verbouwd de maisvelden (voormalig weiland ) zijn uitstekend geschikt voor de detector amateur wetende dat weilanden al heel lang regelmatig werden bemest met stadsafval (voormalige beerput stort).

Voormalige beerput stort dat al enige jaren op het land heeft gelegen raakt langzaam uitgeput, de boeren lieten dan ook regelmatig opnieuw stadsafval en beerputstort op het land aanbrengen om het weer vruchtbaar te maken de beerputstort werd vaak met schepen via rivieren en kanalen aangevoerd.

De inhoud van de beerput ook wel beer genoemd werd vroeger vaak door tuinders in het voorjaar gebruikt voor het kweken van winterspinazie in de zogenaamde beer zit namelijk chloor waar de spinazie uitstekend van groeit.

Archeologisch gezien is dit oude beerput afval zeer waardevol omdat indien de beerput nog intact is hier veel informatie uit kan worden gehaald van wat er werd gegeten en hoe men leefden.

Vroeger ging alles in de beerput leer, hout, aardewerk, glas of een oude broek waar soms nog wat munten in zaten die wij dan als amateur archeoloog later weer op het land terug kunnen vinden.

Hoe herken je dit oude stadsafval en beerput afval?

Let op! Scherven en pijpenkopjes (de kleine pijpenkopjes kunnen al snel 400 jaar oud zijn) maar ook oesterschelpen geven heel goed aan dat het hier om het oude stadsafval en beerputstort kan gaan.

Ook de di versheid van kleuren die je op scherven zal aantreffen van bijvoorbeeld aardewerk wat aan een kant geglazuurd is en stukjes van een pot of baardman kruik geven goed aan dat het hier om oude bewerkte grond gaat.

Wat is er zoal te vinden in deze grond?

Achter gebleven muntjes soms van zilver of goud, verloren sierraden en gebruiksvoorwerpen zoals lepels, kinderspeelgoed, lakenloodjes, knopen, munt gewichtjes, vingerhoedjes en nog veel meer.

De maisvelden raken dan ook niet snel uitgeput omdat in het vroege voorjaar voor dat de boer gaat inzaaien het land vaak wordt omgeploegd en dan komen de dieper gelegen lagen in de bodem naar boven men kan hier het beste zoeken in het vroege voorjaar voor het inzaaien of in het najaar na de oogst.

Na enkele jaren mais verbouwd te hebben zal de boer het land tot rust moeten laten komen vroeger mocht de boer dan gewoon verder gaan op het land ernaast maar dat is tegenwoordig bij wet verboden dus sla je slag!

Toestemming van de land eigenaar?

Nadat je vriendelijk aan de eigenaar van het land gevraagd hebt of je op zijn land mag zoeken en dat je alle rommel zal meenemen krijg je meestal wel toestemming maar soms ook niet probeer dan toch netjes te blijven en geef de land eigenaar een hand en excuseer jezelf voor het ongemak soms is dat het moment dat de land eigenaar toch overstag gaat.

Wat meestal ook goed overkomt is te vertellen aan de boer dat je al het lood en zilverpapier dat je vindt mee zult nemen en later neer zal leggen bij de boerderij.

Voor vee is lood zeer gevaarlijk, dieren kunnen er ziek van worden, dus neem lood altijd mee de landeigenaar zal dit zeker op prijs stellen laat ook grote metalen voorwerpen niet op het land slingeren dit is dodelijk voor mens en machine een dergelijk voorwerp kan door een machine gelanceerd worden en iemand met grote snelheid raken met alle gevolgen van dien.

Heb respect voor het land waarop je loopt en gooi bijvoorbeeld lood of andere onbruikbare vondsten nooit in het wateren en maak je gegraven gaten netjes dicht.

De eerste ontmoeting?

Indien je graag op een stuk land wilt gaan zoeken begin dan bij voorbeeld je verhaal met goede morgen of goede middag mag ik u iets vragen en vertel dan je dat je bijvoorbeeld een poosje geleden bij ……. (naam van de vorige land eigenaar) mocht zoeken dit schept een band van vertrouwen vooral boeren horen dit graag en zijn dan eerder geneigd je op hun land toe te laten.

Wees goed voorbereid met wat je gaat zeggen een naam bij de voordeur helpt daar enorm bij je kunt dan vragen of meneer ……… of mevrouw thuis is en of hij of zij in de gelegenheid is je even te woord te staan blijf netjes en geef een hand en excuseer je voor het ongemak en kijk de desbetreffende persoon aan soms is dit net dat wat je nodig hebt om eerlijk en overtuigend over te komen en toestemming te krijgen om op zijn land te gaan zoeken.

Ook een bedankje in de vorm van een bosje bloemen of iets anders wordt zeer op prijs gesteld ook al heb je niets gevonden zo maak je je eigen visitekaartje.

Beerputtenverloop door de eeuwen heen.

Hieronder zie je een grafiek als voorbeeld in welke eeuwen de beerput in opkomst was en wanneer het aantal beerputten weer afnam in een foto die je verderop deze pagina zal tegen komen zie je hoe beer boeren de in houten tonnen opgeslagen beer afvoeren maar door de aanleg van riolering was het einde van de beerput echt in zicht ook zie je het aantal inwoners (bevolkingsdichtheid) per hectare in de grafiek vermeld staan.

 a = eerste kwartaal  b = tweede kwartaal c = derde kwartaal en d = vierde kwartaal van de desbetreffende eeuw.

Op foto 1 is een oude beerput te zien van dakpannen met koepel opgegraven in 1980 op het burseplein in Deventer.
 

Op foto 2 is een oude beerput te zien van bakstenen opgegraven in 1990 op de Jacobijn straat 24 in Haarlem.

Het verhaal van Adrianus Beersteeker.

Adrianus Beersteeker geboren 16 juni 1773 te Haarlem ging al op 11 jarige leeftijd met vader mee om de beerput te legen.

Adrianus toen zelf nog lopend met de hondenkar ging door de kleinste steegjes en over de smalste bruggetjes om achter de huizen te kunnen komen.

Adrianus vond het werk zwaar en ook niet zo fijn er zat immers een luchtje aan.   

Adrianus moest volgens vader stront in de ogen hebben gehad toen hij weer eens in de beerput lag.

Jaren later is Adrianus nog eens in de beerput gevallen Adrianus werd 37 jaar.

Bron: M van Vliet.

Ook tegenwoordig word het woord beerput nog wel eens gebruikt om het vervolgens later weer in de doofpot te stoppen.

Zie hier nog een aantal afbeeldingen uit de oude doos.

De beersteeker. 

De beerboeren.

 De beerwagen.


Wij van Zuid Holland Metaaldetectors hopen dat u veel lees plezier aan dit stukje hebt mogen beleven en heten u dan ook van harte welkom in ons kleine gratis museum in Zoeterwoude en de koffie staat klaar.

Met vriendelijk groet Joop Zwetsloot.

P.S. Lees ook eens het stukje zoeken op weilanden of zoeken op stort dit is te vinden onder de andere buttons op onze website.