• Schatgravers spel

€35,00

Incl. btw
Artikelnummer: SGS1
Product title: Schatgravers spel

Het is zeer belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs van elkaar kunnen leren, en door samen te spelen betere omgangsvormen krijgen wat hen zal helpen naar een betere toekomst.

Wij zijn dan ook heel blij dat wij als leverancier van metaaldetectors dit leuke spel met de toepasselijke naam Schatgravers aan u mogen introduceren.

Dus droomt u ook van een wereld met zelfbewuste kinderen en jongeren, die echt contact met elkaar hebben en die met fonkelende ogen de wereld om zich heen bekijken? Dan is Schatgravers echt iets voor u!

Schatgravers is een kaartspel, zo leuk, dat je het met iedereen zou willen spelen: thuis, in de klas, of bij één op één begeleiding als RT, logopedie of kindercoaching. Het spel is zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen prikkelend en werkzaam.

In bovenstaand filmpje kun je een impressie krijgen van dit prachtige spel.

Spelregels

Het begint al meteen bij het uitdelen van de schatkaarten: Iedere speler krijgt willekeurig vijf schatkaarten en legt deze open voor zich neer, in volgorde van kloppend naar niet-kloppend. Dit dwingt je om na te denken over jezelf. Waar mensen meestal bescheiden (moeten) zijn, kun je hier niet anders dan nadenken over jezelf. Bam! De eerste heipalen voor een stevig zelfbeeld zijn geslagen!

Met het uitvoeren van een karweikaartverdien je een nieuwe schatkaart. Deze geef je aan de speler bij wie die het meest past, en legt uit waarom. Mag dus ook bij jezelf. Als je een schatkaart kiest of krijgt, doe je een andere schatkaart dat minder bij je past weg. Zo hou je steeds vijf schatkaarten en wordt het beeld steeds passender. 

De spelregels op een rijtje

De schatkaartjes met één sleutel zijn geschikt voor kinderen tot 9 jaar. De schatkaartjes met 2 sleutels worden over het algemeen ook door oudere kinderen begrepen.

 • Iedere speler krijgt willekeurig 5 schatkaartjes en legt ze open voor zich neer.
 • In volgorde van wat het meest tot wat het minst bij je past.
 • Samen bepaal je wie als eerste begint en wat de speelrichting is. Bijvoorbeeld de jongste speler, of degene met de minste letters in zijn voornaam, of degene die vanmorgen het vroegste wakker was of…
 • De eerste speler pakt een karweitje en voert dat uit. Daarna pakt de speler een schatkaartje. Hij bepaalt of het schatkaartje bij zichzelf of een andere speler hoort en legt uit waarom. Het kaartje mag ook terug onderop de stapel.
 • Als je een schatkaartje kiest of krijgt, doe je een ander kaartje dat minder bij je past weg. Zo hou je steeds 5 schatkaartjes en wordt het beeld steeds passender.

Suggesties spelduur

 • Tot alle karweitjes op zijn (je bepaalt zelf de hoogte van de stapel)
 • Bepaalde speeltijd afspreken
 • Tot je het beeld van jezelf vindt kloppen

Het is handig om van tevoren vast wat potloden, stiften, pen, papier en evt. lege stickers klaar te hebben liggen. Voor sommige karweitjes ga je dit nodig hebben.

Spelsuggesties

 • Als de deelnemers elkaar nog niet kennen kun je afspreken dat je alleen jezelf schatten  geeft.
 • Samen afspreken hoeveel schatten je gaat verzamelen.
 • Daginspiratie: schatkaart of karweikaart trekken of kiezen om je te laten inspireren voor die dag
 • Schatkaart of karweikaart op een speciaal plekje zetten als reminder of inspiratie
 • Iemand een schatkaart geven om diegene een compliment aan te reiken

Tijdens het spelen kom je weleens zo’n schat tegen die je zelf (nog) niet echt hebt maar best zou willen ontwikkelen. Zo’n schat zou je een speciaal plekje kunnen geven en neer kunnen leggen bij een mooie steen, kaarsje, bloem of bijzondere tak. Aan het eind van het spelen kun je dan met elkaar kijken hoe je deze schat zou kunnen opgraven in jezelf. En of je daar één of meerdere van je verzamelde schatten bij in kunt zetten.

Spelsuggesties met de karweikaarten

Zes stapeltjes maken van de categorieën. En de spelers zelf laten kiezen welke categorie ze willen spelen. Leuk om te zien waar de spelers zelf voor kiezen.

Met een grote houten dobbelsteen spelen en daar de symbooltjes/ kleuren van de categorieën op tekenen. Je pakt een kaart van de categorie die je gooit.

verankeringstips

Als je zoveel over jezelf ontdekt hebt, is het heel fijn als je een manier hebt om je opgegraven schatten nog eens goed te bekijken. Zodat ze echt een plekje in je hoofd, je lijf of zelfs je leven krijgen. Wij noemen dat ‘verankeren’.

Schatten kun je verankeren door na het spelen van Schatgravers te bespreken wat je van de schatten vindt,

bijvoorbeeld:

 • Is er een schat die je wel hebt, maar waar je nu geen kaartje van hebt?
 • Welke schat ga je de komende tijd gebruiken?
 • Welke schat zou je ook aan iemand anders willen geven?
 • Welke schat van een ander vind je ook bij jezelf passen?
 • Welke schat zou je wel wat meer/ minder willen hebben?

Je kunt ook:

 • De schatten laten opschrijven of tekenen op een gezellig kaartje/ briefje om te bewaren
 • Een tekening maken die past bij je stemming en daar jou schatten bijschrijven
 • Een moodboard maken van wat je hebt opgegraven en ontdekt tijdens het spelen
 • De schatten die je hebt opgegraven een nachtje op je nachtkastje laten liggen 

Reacties spelers

‘Het is echt een geweldig spel, er komen zulke leuke en lieve gesprekken uit voort, zonder dat het zwaar wordt! Bedankt dames!’ – Dorien Goris

‘Verrassend, speels in gesprek, wat ontdek je veel over jezelf en anderen in zo’n ontspannen sfeer. Zo grappig die karweikaartjes: omdenken, anders kijken. Conclusie: boeiend, anders, leuk met familie/gezin, voor herhaling vatbaar, waardevol: positieve punten en complimentjes voor elkaar en jezelf en dat blijft hangen! Je raakt eigenlijk niet uitgespeeld, tijd vliegt…. Dus Top-spel, dames van Schatgravers!’ – Erica Keijser

‘Leuk voor groot en oud. Ook al met mijn zoon van 12 gespeeld. Brugklasser, maar ook hij vond het super mooie opdrachten en deed serieus mee. Genoot van zijn kwaliteiten die op tafel lagen. Het is ook prachtig hoe door het spel heen steeds meer eigenschappen voor je neus komen te liggen die echt iets over je zeggen.’- Bianca van de Burgt

‘Ik coach voor het eerst een puber. Ze vond het geweldig! En ik ook! Door het spel kwam er zoveel naar boven, dat we gelijk een doelstelling voor haar hebben kunnen bepalen. Ik ben mega fan van het spel! ‘ – Anne Fermont

‘Schatgravers’ is echt een fantastisch spel. Ik heb het al enkele keren gespeeld met de kinderen hier in m’n praktijk. Super! De kinderen vinden het ook heel leuk om te doen. De karweikaartjes zijn echt de max!’ - Sophie Roosen

‘Wauw wat een mooie verbinding hebben we met ons gezin gehad deze ochtend. Echt een spel met gouden randje, mooie illustraties, vormgeving en kwaliteit met een top inhoud!’ - Femke Hertog

‘Wat een fantastisch kaartspel! mijn kinderen genieten ervan, lachen, en groeien! En mama, morgen weer?’   - Chantal Leseman

‘Wat een heerlijk, fijn, bruikbaar, mooi en bijzonder leuk spel! De kracht zit ‘m in de eenvoud en o, wat hou ik daarvan. En ik realiseer me dat er heel veel werk aan vooraf is gegaan, waarvoor mijn dank. Ik ben er heel blij mee dames en ik denk de kindercoaches die bij mij de opleiding volgen ook. Van harte aanbevolen!’ - Christa Wiersma

 

 


 0 sterren op basis van 0 beoordelingen