Winter... wat nu?

Winter... wat nu?

Voor velen van ons betekent de winter dat de metaaldetectie hobby zich toch wat meer naar binnen verplaatst. We verschuilen ons wat meer achter de computer om op zoek te gaan naar nieuwe zoeklocaties. Ook houden we ons bezig met dingen waar we eerder nog niet aan toegekomen zijn, zoals bijvoorbeeld het reinigen en conserveren van vondsten aan de keukentafel. Met de verwarming aan in de auto rijd ik nog heel even langs een locatie, welke op het moment van schrijven volledig onder water staat. Het regent en waait behoorlijk, de eerste sneeuwmeldingen zijn al geweest.
Dit jaar was voor mij een ontzettend druk jaar, waarin mijn metaaldetectie apparatuur het erg zwaar te verduren kreeg. Van het zoeken op het strand tijdens hevige stormen in januari tot aan het opzoeken van fotoapparatuur in 26 meter diep water. Van de bagger op de natte, koude akkers tot aan het zoeken op de velden met 28 graden: het was voor mij een mooi en erg uitdagend jaar, maar voor mijn machines daarentegen een stuk zwaarder!

Onderhoud

Aan onderhoud heb ik wel het één en ander laten vallen, dat is ook zeker te zien en te merken! Zo ben ik vorige week eerst begonnen met mijn Minelab CTX 3030 metaaldetector. Schotelbout eruit en schotelkap eraf. Man, man, man, wat een vuil zat er tussen de kap en de schotel! Ik besloot dit eerst flink schoon te gaan maken en daarna goed te laten drogen. Vervolgens haalde ik de rubbers uit de ondersteel, aangezien die door het zand en stof een ware slijtage slag hebben geleden. Meteen verving ik deze door nieuwe rubbers, want dan blijft de boel mooi heel.
Net zoals de rubbers, was door het zand en stof de remblok ook behoorlijk naar de spreekwoordelijke "filistijnen'. Deze ging van de steel en werd vervangen door een nieuwe remblok. Alle onderdelen maakte ik schoon met water en een zachte handzeep, aangezien dit het minst agressief is. Ook zorgde ik ervoor dat de dop van de com-poort losgedraaid werd, omdat mij ooit vertelt is dat de rubberen afdichting dan het mooiste blijft. Nu ik toch bezig was, verving ik uiteraard ook de afdichting van de batterij. Voor ik het door had kreeg mijn CTX 3030 een grote onderhoudsbeurt, helemaal klaar voor het aankomende seizoen! 

Minelab EQUNOX 800

Volgende week doe ik mijn Minelab EQUINOX 800, aangezien deze machine nog veel meer uren gedraaid heeft dan mijn CTX 3030. De EQUINOX is iets gebruiksvriendelijker in onderhoud, dus ik zal de machine eerst uit elkaar halen. Vervolgens zal ik de schotel, bedieningsunit van de steel en de steel zelf uitelkaar halen om alles goed schoon te kunnen maken. Ik ben van plan om nieuwe rubbers in de ondersteel te plaatsen, omdat je hier veel ellende mee kan voorkomen in verband met slijtage. Met de EQUINOX is er voor mij een nieuw onderhoudspuntje bijgekomen: de contacten voor het opladen! Ik zal ze goed schoonmaken met bronwater en een scotch brite doekje, om ze vervolgens ook weer goed af te drogen. Daarnaast zal ik ook alle randen van de bevestiging van de unit zandvrij maken en alles weer netjes in elkaar zetten. Let op: de imbusjes van de unit moeten niet overdreven vast gemaakt worden, anders trek je de bevestiging uit het huis. Zo zal ik hem weer in elkaar bouwen, helemaal klaar voor gebruik.

Reparatie van een metaaldetector

Kom je nu iets tegen waar een scheurtje in zit of waar een beschadiging te zien is? Neem dan contact op met jouw dealer. Nu is het misschien nog mooi en simpel op te lossen, maar niet wanneer je besluit om er mee door te blijven lopen. In dat geval zou het volgende seizoen een domper kunnen zijn, omdat het dan écht kapot is of omdat de reparatie misschien wat langer zal duren. 

Handige tips

Wanneer ik mijn metaaldetectors een langere periode niet gebruik dan:
Draai ik alle stekkers los om de waterdichte aansluitingen te ontlasten
Draai ik de schotelbouten net even wat losser om de flexibiliteit te behouden
Zorg ik dat de accu's van al mijn metaaldetectors voor de helft vol zijn. Niet helemaal vol, maar ook niet leeg. Dit doe ik voor het behoud van de accu's.
Wanneer ik te maken heb met batterijen in plaats van accu's, haal ik deze er altijd uit. Een lekkende batterij brengt schade aan de machine.

Deze onderhoudspunten gelden voor elke metaaldetector. Het is belangrijk om de metaaldetector goed schoon te maken, alle rubbers en aansluitingen na te lopen en indien nodig te vervangen. Let ook op de remblokjes van de steel, aangezien vaak zand in het blokje blijft zitten. Dit geeft krassen en zorgt dus ook voor overmatige slijtage. 

Met behulp van deze tips zijn we straks allemaal weer klaar voor een nieuw zoek seizoen! 

Groeten Rob.

Gerelateerde producten