Multi-Frequentie of Multi-IQ

Multi-Frequentie of Multi-IQ

Vandaag de dag hoor je het heel vaak binnen de metaaldetectie: multi-frequentie. Wat is dat nu eigenlijk precies? Volgens de Dikke Van Dalen staat "Multi" voor veelvuldig, veelvoudig, velerlei of "meer dan 1". Dus aannemelijk is Multi-Frequentie = meer dan 1 frequentie. Nou dan zijn we daar al mooi achtergekomen! Nu rest ons alleen nog het volgende:

Wat is de toegevoegde waarde van multi-frequentie?

Lagere frequenties onder de 8kHz zijn gevoeliger voor zowel grotere objecten als hoog geleidende materialen. Dit zijn bijvoorbeeld materialen als koper, aluminium en (groot) zilver. 

De hogere frequenties boven de 18 kHz zijn gevoelig voor kleinere objecten en laag geleidend materiaal. Hierbij zou je kunnen denken aan zeer dunne muntjes (deniertjes/obooltjes) of kleiner, dunner goud. 

Nu is dus de toegevoegde waarde van de multi-frequentie een stuk duidelijker: met meerdere frequenties tegelijk zoeken! grotere kans op meer vondsten

Multi-IQ van de Minelab metaaldetectors

Is de Multi-IQ van Minelab nu anders? Ja dat is heel anders!
De hogere frequenties zijn gevoeliger voor laag geleidend materiaal, maar ook voor mineralisatie. De lagere frequenties hebben veel minder last van deze mineralisatie, maar vinden in dit geval de laag geleidende objecten minder goed.

Multi-IQ metaaldetectors maken gebruik van het meer of minder inzetten van een bepaalde frequentie in de multi-stand en de daarbij horende algoritmen (patroon herkenning). De Minelab EQUINOX serie gebruikt bijvoorbeeld in field 1 wel 5 frequenties, maar laat de lagere frequenties zwaarder meetellen. De machine gebruikt hierbij een bepaald algoritme, zodat deze gevoeliger is voor bijvoorbeeld muntjes. In field 2 worden dezelde frequenties ingezet, alleen tellen in dit geval de hogere frequenties zwaarder mee. Automatisch zou de mineralisatie nu ook meer opkomen. 

(hogere kHz - gevoeliger voor mineralisatie)

Let op: door andere algoritmen te gebruiken worden wél de laag geleidende of juist hele kleine objecten makkelijker gevonden, maar wordt de mineralisatie geminimaliseerd. Op die manier heeft iedere vooringesteld programma eigen algoritmen en eigen inzetbaarheid van sterker of juist minder sterk tellende frequenties. 

Kort door de bocht

Multi frequentie, simultaan techniek en andere benamingen die hiervoor worden gebruikt zijn naast elkaar draaiende frequenties. Bij de werkende frequenties worden alle voordelen gecombineerd, maar ook de nadelen!

Multi-IQ werkt door middel van de frequenties in sterkte in te zetten en daarbij de verschillende algoritmen te gebruiken. Op die manier krijgt elke Multi-IQ metaaldetector alleen de voordelen van deze frequenties en blijven de nadelen zo ver mogelijk achterwege. 

Deze Multi-IQ techniek zit in alle VANQUISH en EQUINOX modellen van Minelab!

Gerelateerde producten