Beginnen met metaaldetectie

Beginnen met metaaldetectie

Ik krijg veel verschillende vragen van mensen die net met de metaaldetectie hobby zijn begonnen. Zij vragen bijvoorbeeld wat voor soort detector ze moeten kopen, waar ze het beste kunnen gaan zoeken en natuurlijk: hoe vinden zij mooie dingen?

Dat is jammer genoeg niet "even kort" uit te leggen.

Detecteren, hoe doe je dat?

Als eerste is het nodig om jouw metaaldetector zo goed mogelijk te leren kennen. Lees alles wat je kunt vinden over jouw detector. Dit omvat recensies, persoonlijke websites, technische documenten en boeken. Al snel zult het je verbazen hoeveel er geschreven wordt over jouw favoriete metaaldetector. Bovendien is het leuk om te lezen hoe andere detectoristen geweldige dingen vinden en is het een gemakkelijke manier om snel meer te leren dan wanneer je in je eentje zou gaan leren. Zoals veel detectoristen, oefen ik het zoeken in parken en schoolpleinen. Dit zijn de plekken met zand of houtsnippers onder de schommels en klimrekken. Het is gemakkelijk om daar te graven en er zijn meestal veel verschillende targets. De meeste detectoristen zullen alleen op druk bezochte plekken zoeken, zoals bijvoorbeeld bij schommels en onder de klimrekken. Doordat de overige plekken in een speeltuin dan niet bezocht worden met de detector, kunnen juist deze plekken leuke targets hebben. Geef de volgende keer dit soort plekjes (de minder drukke stukjes en open gebieden) een kans. Ik denk dat je verrast zult zijn!

Test tuin

Ik heb het meest geleerd in een test tuin. Zoek een plek in je tuin dat vrij is van metalen voorwerpen en uit de buurt is van interferentie, zoals begraven elektriciteitskabels. Plant munten en afval items (blik/ijzer) op verschillende dieptes. Zorg ervoor dat je wat ijzer of blik in de buurt van waardevolle spullen plaatst of deze gedeeltelijk afdekt. Als je klaar bent, probeer dan verschillende instellingen uit op je metaaldetector om te ervaren hoe de machine reageert op deze targets. Het is vooral belangrijk om te weten hoe jouw apparaat reageert op rotzooi, ijzer, welke gedeeltelijk de goede targets afdekken. Oefen hoe je netjes de targets opgraaft in je eigen tuin, zodat je geen slechte naam maakt op andermans eigendom. Er is gewoon geen reden om slordige gaten te graven of niet dicht te gooien!

Gebruik van schep of grasmes?

Bepaal zorgvuldig waar het target zich bevind door middel van pinpointen met de detector. Gebruik, wanneer de metaaldetector diepte aangeeft, deze functie of gebruik je pinpointer om vast te stellen of het target niet heel diep ligt. Targets welke de pinpointer pakt moeten gemakkelijk opgegraven kunnen worden met bijvoorbeeld een grasmes, wanneer deze nauwkeurig gelokaliseerd kunnen worden. Voorwerpen die dieper liggen, zullen waarschijnlijk moeten worden opgegraven met een schep. Steek met je schep een plug in een U-vorm en klap de plug open naar de ongesneden kant. Haal je vondst uit het gat, controleer of er nog meer targets zijn, schuif de grond dan terug in het gat en stamp de zode weer op zijn plaats.

Zoeken op het strand of in het water

Gebruik bij metaaldetectie in het water een waadschep met lange steel om vondsten op te graven. Gebruik bij het zoeken op het droge strandzand een zeefschep met gaten, zodat het zand zich makkelijker laat zeven en de vondst dan achterblijft in de zeefschep. Zoek op de vloedlijn.
Op de meeste stranden is er een strook zand net boven de vloedlijn waar de meeste strandgangers hun handdoeken neerleggen. Dit kan een van de meest leuke gebieden zijn om op te zoeken en aangezien het zich in het droge zand bevindt, is het heel gemakkelijk om doelen uit te graven. Dit gebied is waar ik direct op jaag zodra ik op het strand ben, het belooft namelijk veel gevallen munten en een goede kans op sieraden.

Onderzoekstips

Wil je weten waar de beste detectieplekken in jouw omgeving zijn? 

Ga bijvoorbeeld naar de stadsbibliotheek. Daar kun je informatie vinden over de vroege bewoning van jouw gebied en waar de bewoners samenkwamen, zoals bijvoorbeeld markten. Een geweldige manier om ongerepte detectieplekken te vinden is door oude kranten uit jouw omgeving te lezen. De meeste bibliotheken hebben kopieën van vroege kranten op microfiche die je kunt lezen. Wanneer je interessante artikelen vindt, kun je deze tegen een kleine vergoeding afdrukken. Zoek naar lokale beurzen, concerten en evenementen. De locatie van elk type bijenkomst kan resultaten opleveren.

Gerelateerde producten