Informatie en advies starters

Waar moet je eigenlijk op letten als je een metaaldetector gaat kopen? Een vraag waar vele beginnende zoekers mee te maken krijgen. Zuid Holland Metaaldetectors informeert je graag verder aan de hand van alle onderstaande vragen. Deze vragen worden ons geregeld in de winkel gesteld.

Is de duurste metaaldetector ook de beste?
Deze vraag is natuurlijk ontzettend moeilijk te beantwoorden, maar onze ervaring is dat een dure metaaldetector niet direct de beste hoeft te zijn. Iedere metaaldetector heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Daarnaast werken duurdere metaaldetectors met programma’s die specifiek in te stellen zijn voor verschillende grondsoorten en omstandigheden. 

Gaat een grote schotel (zoekspoel) dieper?
Het antwoord daarop is ja! Een grote zoekspoel gaat dieper, maar zal daardoor ook meer grondverstoringen (mineralisatie) detecteren. Waar ook rekening mee gehouden moet worden is dat de ene metaaldetector meer resultaten zal geven dan de andere, ongeacht het gebruik van een grote schotel. 

Hoe diep gaat een metaaldetector?
De diepte is afhankelijk van de grootte van het voorwerp, maar ook de grootte van de schotel. Ook de frequentie van het programma waarin men zoekt is bepalend voor de diepte.

Bestaat er een metaaldetector alleen voor goud?
Nee, er bestaat geen metaaldetector wat alleen goud detecteert. Wel zijn er diverse metaaldetectors die gevoeliger zijn voor goud. Deze metaaldetectors werken altijd met een hogere frequentie, waardoor ze zelfs het kleinste flintertje kunnen vinden. 

Is een metaaldetector waterdicht?
Over het algemeen is het bedieningspaneel van de meeste metaaldetectors niet waterdicht, maar de schotel (zoekspoel) is dat bijna altijd wel. De schotel mag dan ook helemaal ondergedompeld worden. 
Er zijn natuurlijk metaaldetectors die wel volledig waterdicht zijn. Bij eenvoudige modellen is dit vaak tot 3 meter diepte, maar om dit precies te kunnen weten zul je altijd de handleiding moeten raadplegen. Op onze website vermelden wij ook altijd deze aanvullende informatie.

Zijn er verkeerde metaaldetectors op de markt? 
Ja, wij noemen dit B merken. Een kenmerk van een B merk is dat je aan de schotel (zoekspoel) kunt zien dat deze uit bijna twee gelijke helften bestaat. Er zit dan in het midden van de zijkant van de schotel een naad. Deze naad zal bij bepaalde druk lekken, waardoor er vocht in de schotel kan komen. Ook door het fabrieksmatig gebruik van verkeerde, maar vooral goedkope materialen zien wij geregeld spontaan onderdelen afbreken. Dit zien we bijvoorbeeld bij te harde kunstoffen. 

Wij van Zuid Holland Metaaldetectors informeren je niet alleen graag over de aankoop van een metaaldetector, maar geven je ook graag informatie over deze fantastische hobby. 
Bezoek onze showroom in Alphen aan den Rijn en wij zorgen voor de koffie!