• Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
  • Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
  • Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
  • Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
  • Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
  • Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
  • Magneet Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
Magneetvissen

€119,00

Incl. btw
Artikelnummer: XL006
Product title: Staafmagneet 160 KG met lood verzwaring en 25 meter touw
Merk: Magneet

Magneetvissen zien hoe deze magneet werkt in een filmpje, kijk dan op-
Magneetvissen een Mortier ontploft watchutch md.

Samen met de R.O.D.

Staafmagneet met een trekkracht van 160 kilogram met wisselhaak
Totaalgewicht 1,5 kg.
Met 25 meter 7 mm touw.

Deze staaf magneet is door zijn gewicht uitermate geschikt voor de professionele zoeker en heeft een verwisselbare haak die te gebruiken is om voorwerpen uit het water te halen die niet magnetisch (non ferro metalen) zijn zoals bijvoorbeeld de bronzen schroef van een boot .

Bij deze staafmagneet wordt 500 a 600 gram extra lood geleverd voor het nog dieper kunnen zoeken op zachte ondergronden.

Let op! er zijn ook veel slechte magneten in de handel deze zijn vaak  te herkennen aan bijvoorbeeld een schroef in het midden aan de onderkant van het magneet of aan een zeer dikke kunststof en stalen rand beide voorbeelden hebben een groot verlies in trekkracht en worden dan ook vaak voor zeer lage bedragen op het internet aangeboden.

Magneetvissen: een nieuw fenomeen in de archeologie

Hengelen met een sterke magneet vanaf de waterkant of een bootje naar vondsten: het is een nieuwe hobby die magneetvissen heet. Als gemeentelijk archeoloog van Haarlem kreeg Anja van Zalinge ermee te maken en ze vroeg RAAP om advies. 

In 2011 stonden voor het eerst grote groepen mensen op de kade van het Spaarne in de Haarlemse binnenstad te vissen naar voorwerpen. Ook archeologische voorwerpen bleven aan de supermagneet kleven.

Anja van Zalinge ziet deze magneetvissers in eerste instantie als hobbyisten. “We hebben in Haarlem een goede groep amateurarcheologen die belangrijk werk voor de gemeente doen, ook mensen met metaaldetectoren. Deze magneetvissers namen hun vondsten echter mee naar huis en dan zien wij er niks meer van, dat is jammer. Het gaat mij niet zozeer om de vondst, maar om de informatiewaarde die zo verloren gaat.” Van het vondstenspreekuur maakten deze vissers geen gebruik en om toch met hen in contact te komen organiseerde ze een determinatiedag in samenwerking met de provincie Noord-Holland en De Detector Amateur (DDA). Magneetvissen vertoont namelijk overeenkomsten met metaaldetectie en het gaat deels om dezelfde hobbyisten. Ongeveer 10 tot 15 mensen toonden die dag hun vondsten van ijzer (bij andere metalen werkt een magneet uiteraard niet). Daar zaten echte topstukken bij, zoals een middeleeuws zwaard en een unieke lakenloodjestang.

 
Bij de gemeente rezen vragen over de consequenties van magneetvissen voor de archeologische resten onder water. Het bodemarchief van waterbodems is niet goed gekend en er bestaan weinig publicaties over magneetvissen. Er werd besloten om het bestaande baggerverbod in de gemeentelijke verordening te gaan handhaven en sindsdien is magneetvissen hier verboden. Voor alle waterbodems in de binnenstad geldt een hoge archeologische verwachting.
Van Zalinge: “

Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het Haarlemse erfgoed, we denken dat we het goed geborgd hebben, maar is dat wel zo? Wordt de archeologie in het water door magneetvissers bedreigd, of misschien door het waterverkeer of natuurlijke degradatie? Maken we ons terecht zorgen?” RAAP kreeg de opdracht het uit te zoeken en bracht in augustus 2014 een adviesrapport uit, gebaseerd op interviews en bronnenonderzoek. De ervaringen van verschillende overheden, waterschap, DDA en magneetvissers zijn geïnventariseerd, relevant beleid geëvalueerd en er is gekeken naar onderzoeken in stadsgrachten en rivierlopen in vergelijkbare steden.


Staaf magneet 160 KG.
Diameter 7,7 x 1.3 mm
Lente 27 cm.
Gratis er bij een paar handschoenen.

Prijs is 119,00 Euro.
Met 25 meter 7 mm touw.
Totaal gewicht 1,5 KG met wissel lood.

 

Joop Zwetsloot.

 

 

 

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen